PostHeaderIcon 38 éves a Jászkun Fotóklub

38 ÉVES  A JÁSZKUN FOTÓKLUB

 

A Jászkun Fotóklub 1980-ban alakult Szolnokon, az akkori Megyei Művelődési Központban az alapító tagok kezdeményezésével. Az alapító tagok : Bajka Zoltán, Bathó László, Csekő László, Csík Ferenc, Danka István, Dede Géza, Gál András, Faragó László, Hidvégi Péter, Holocsi Kálmán, Jeney István, Katona László, Kolozsi Sándor, Kovács István, Nagy József, Nagy Zsolt, Nyitrai Kálmán és Tabák Lajos voltak. Azóta is folyamatosan működik és fejlődik, integráns részeként a megyei kulturális életnek. A fotóművészeti alkotócsoport munkájába a későbbiekben Antal Attila, Bede Barbara, Csabai István, Csidér Bálint, Csidér Tamás, Deák Nikolett, Deák Zsolt, Demény István, Édelmann András, Éles Gábor, Gacov Sándor, Gavaldik Zoltán, Györgyey János, Kajtár Tíbor, Kiss László, dr Lafferton László, Nagy László, Papi Lajos, Polónyi István, Ratkai Barna, Riesmayer József, Szabó Éva, Szabóné Stenczner Anikó, Szegedi András, Téglás Béla, Viczay Lajos és Zsilka Sándor kapcsolódott be.

A fotóklub első elnöke, később tiszteletbeli elnöke és a Magyar Fotóművész Szövetség alapító tagja Tabák Lajos E-FIAP fotóművész volt, később Kolozsi Sándor és 1986-tól Hidvégi Péter volt a klubvezető. 2011.februártól dr Lafferton László, majd 2014-től Csidér Bálintot választotta a tagság klubvezetőnek.

A Jászkun Fotóklub alapító tagja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ), amelynek azóta is aktív tagja. A klubunk kétszer is megrendezte a Fotóművészeti Nyári Egyetemet, nagy sikerrel.

Kétévente megszerveztük a Megyei Fotópályázatokat, de  2011-től, az egész Alföldi régióra kiterjesztett hatáskörrel és Jászkun Fotószalon néven évente rendezzük. 2018-ban  sorrendben a XXIII. Jászkun Fotószalon pályázatot hirdetjük meg.

A fotóklub aktivitását jellemzi, hogy a 80'-as években FIAP védnökséggel megrendezte a Nemzetközi Környezetvédelmi Fotópályázatot és öt alkalommal szervezte meg a Fotótörténeti Konferenciát.

Aktív kapcsolatot tartunk fenn külföldi fotóklubokkal, mint pl. a Nagybányai fotóklubbal(Románia) , a Bielsko Bialai fotóklubbal (Lengyelország) és a Vajdasági Fotóklubbal (Szerbia).

A fotóklub tagjai aktív kiállítók és képeiket nemcsak a megyeszékhelyen, hanem az ország más tájain is kiállították, bemutatták.

A fotóklub művészi munkáját a MAFOSZ is elismeri, amit a  2000-ben elért 2.helyezés is bizonyít, de azóta is minden évben a mezőny első harmadában szerepelnek képeink a MAFOSZ-Szalonokon.

A tagjaink sikeresen vesznek rész hazai és nemzetközi fotópályázatokon és versenyeken, amit a FIAP arany, ezüst és kékszalag díjak is bizonyítanak.

A klubtagok között két AFIAP diplomás és négy MAFOSZ diplomás fotóművész is dolgozik, de a fotóművészet népszerűsítésében is aktívak tagjaink, akik között négy ES-MAFOSZ, egy HonE-MAFOSZ és egy ESFIAP kitüntetett kolléga is van.

A fotóklubunk tagja, Csidér Bálint a MAFOSZ egyik alelnöke.

A klub igyekszik lépést tartani a fejlődő, digitalizálódó világgal és ehhez segítséget ad a fotográfiát kedvelőknek és a középiskolákban tanulóknak is, hiszen több fotós tanfolyamot és előadást szerveztünk részükre. Ifjúsági csoportunk 2012-ben első, 2013-ban harmadik lett az ifjúságiak országos versenyében.

Nemcsak a technikával, de a fiatalítással is foglalkozunk, amit éppen az előbbiekben leírt ismeretszerzéssel és kiállítások szervezésével igyekszünk biztosítani.

2015.január 25-én átvette a JÁSZKUN FOTÓKLUB, Szolnok város kulturális életében végzet magas színvonalú művészi munkájának elismeréseként a KAPOSVÁRI GYULA-művészeti és kulturális díjat.


Igen, a Jászkun Fotóklub 2018-ban ünnepelte megalakulásának 38. évfordulóját. Ezt az

emlékezetes eseményt a Magyar Kultúra Napján fotókiállítással tettük emlékezetessé.