Kolozsi Sándor

A fotográfiával 1965-ben középiskolásként Karcagon ismerkedtem meg. A 70-es évek elejétől a színes diázás technikája került érdeklődésem előterébe, majd a diaporáma technikájának megismerése után ezzel a műfajjal kezdtem intenzíven foglalkozni. A 80-as években programjaimmal bejártam a megye művelődési intézményeinek többségét.

1979-től, amikor a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (a mai Aba-Novák Kulturális Központ elődjének) munkatársa lettem, a város és a megye fotókultúrájának szervezése töltötte ki a munkaidőmet és szabadidőm jelentős részét is. Ezek közül a legfontosabbak a Jászkun Fotóklub megalakítása és vezetése, valamint a Szolnoki Fotógaléria (2010-től Tabák Lajos Galéria) létrehozása és kiállításainak szervezése voltak, de munkakörömbe tartoztak még a különböző szintű fotópályázatok szervezése, fotószakkörök működtetése és a Fotófórum c. évkönyv megjelentetése.

Munkaköri kötelességemen túl intenzíven foglalkoztam fotórégiségek – főként diavetítők – gyűjtésével és fotótörténeti kutatásokkal. E témában országszerte számos előadást tartottam és cikkeket publikáltam. Diavetítő-gyűjteményemből több kiállítást rendeztem. Megalakulásától 10 évig (1983-1992) titkára voltam a MAFOSZ-nak.

Az elmondottakból látható, hogy az 1979-1992 közötti 13 évben a fotózásnak a szervezési és elméleti oldala töltötte ki. A fotókultúra érdekében 40 éven át kifejtett tevékenységemet különböző szervezetek az alábbi kitüntetésekkel ismerték el:

Fotóművészet Nemzetközi Szövetsége (FIAP)           1992           ESFIAP

Osztrák Fotográfiai Társaság (ÖGPh)                            1993            Hon. ÖGPh

Szolnok megyei város polgármestere                          2018            Szolnokért emlékére

Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Szövetsége
(MAFOSZ)                                                                            2019             ES-MAFOSZ                                                                         

1992-ben a rendszerváltás arra kényszerített, hogy megváljak a közművelődéstől, így kapcsolatom a fotóval meglazult, de a gyűjtést és kutatást tovább folytattam. Nyugdíjba vonulásom után, 2009-ben azonban újra bekapcsolódtam a fotóklub munkájába és megkezdtem a barátkozást a digitális technikával. Klubtársaim ösztönzésére és segítségével fokozatosan elkezdtem kiállítási céllal is fotózni. 2016-tól önálló kiállításokat is rendezek. A közönség elé szánt általam legjobbnak tartott fotóimból láthatnak itt válogatást.

Köszönöm, hogy figyelmével megtisztelt.

kolozsisan@gmail.com